X. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2006. február 18-án (szombaton) tizedik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban. A jubileumi, X. Csángó Bál fővédnöke Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke.

Tervezett program
2006. február 18.

A "Csángó Bál" egész estés - tizenkét óra hosszát tartó -, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Az idei műsor keretében - a korábbi évekhez hasonlóan - gyimesi, moldvai és hétfalusi csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A Csángóföldről meghívott mintegy félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. Délután gyerektáncházzal kezdődik a bál programja.

Rendezvényünkön 19.00-tól színpadra lépnek hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Klézséből, Külsőrekecsinből, Pusztinából, Somoskából, Gyimesbükkről, Setétpatakáról és Zajzonból. Vendégeink lesznek: Berecz András és az Egyszólam Családi Zenekar, Bogdan Toader és Antim Ioan, Bolya Mátyás, Fehér Márton, Hodorog András, Ivánovics Tünde és Fábri Géza, László Erzsébet, Legedi László István, Mandache Aurél, Navratil Andrea és Demeter László, Nyisztor Ilona, Paun Vasile, Petrás Mária, Tímár Viktor és Tímár János, Zerkula János, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Jászság Népi Együttes, a Kőketánc Gyerektáncház, a Mokányos, a Somos, a Szigony, a Tatros és a Zurgó Együttes, valamennyien az elmúlt tíz év szereplői.

A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

Kiállításunkon Nagy Miklós képeit és Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint hagyományos csángó használati tárgyakból és szőttesekből készített összeállításunkat láthatja a közönség.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen február 6-tól. Ülőjegy: 2000 Ft, Állójegy: 1500 Ft.

Újdonság! - Kőketánc Gyermektáncház, 16.45-18.15: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 200 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyemektáncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).

Plakát

Részletes program


Linkek: Csángó Bál 2005, Csángó Bál 2004, Csángó Bál 2003, Csángó Bál 2002, www.csango.hu, www.kor-hatar.hu

SAJTÓANYAGOK:

Nincs Pusztina békerítve (Magyar Nemzet Online, 2006. február 20.)
Moldva és Gyimes (Magyar Nemzet Online, 2006. február 17.)
Csángó Bál Tizedszer (HírTV, 2006. február 13.)