XV. Csángó Bál

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2011. február 5-én (szombaton) tizenötödik alkalommal rendezi meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban. A XV. Csángó Bál fővédnöke Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Az idei műsor Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, valamint a csángómagyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait.

Program
2011. február 5.

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Emellett bemutatjuk Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint Figuli Judit fotóival felelevenítjük az elmúlt évek Csángó Báljainak hangulatát.

Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen január 25-től. Ülőjegy: 2500 Ft, Állójegy: 1500 Ft, Támogatói jegy: 7000 Ft

Részletes program

Plakát

Szórólap


Linkek: Csángó Bál 2010, Csángó Bál 2009, Csángó Bál 2008, Csángó Bál 2007, Csángó Bál 2006, Csángó Bál 2005, Csángó Bál 2004, Csángó Bál 2003, Csángó Bál 2002, www.csango.hu, www.kor-hatar.hu

SAJTÓANYAGOK

http://erdely.ma/ajanlo.php?id=83676
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=158583
http://www.keh.hu/index.php?submenu=articles&cat=22&id=653&details=1
http://www.csangoradio.ro/
http://www.magyarhirlap.hu/online/csango_bal.html

FILMEK

http://www.youtube.com/user/karpatpr